måndag 28 mars 2011

Nu är det inte länge kvar!

Nu är det nära! Egentligen borde jag inte sitta här och blogga när jag har så mycket annat som behöver göras!
I morgon drar vi! Kl 13.10 lyfter flyget från Arlanda! Jag kommer, som vanligt, vara skitnervös över att vi ska missa flyget. Det är nog alltid min största skräck när jag ska resa. Tiden! Kan ju vara så att jag sällan är i tid till andra saker och tror det ska bli likadant när jag ska resa, sen att min sambo är en lika stor tidsoptimist som jag gör mig inte mindre nervös. Men enligt hans beräkningar så ska det räcka att vi åker hemifrån vid 06.30. Jag ska försöka jobba på att vi är klara lite innan, så att vi kanske är på väg till 06.00. Vilket brukar betyda att vi ändå blir 20-30 minuter sena ändå, alltså borde vi ju faktiskt komma iväg till 06.30...?

Allt är ordnat är hemma till det bästa. När det gäller djuren kan jag nog slappna av. Fast inte helt, det gör jag sällan. Dom finns alltid i mina tankar. John bor här och tar hand om alla på bästa sätt, Madde tittar förbi då och då och kollar till hästarna, skulle något vara fel med något djur, häst eller hund, så finns Yvonne tillhands med sin stora kunskap om det mesta. Telenummer til veterinär och djursjukhus finns uppskrivna och EU-Passen till hästarna är lättåtkomliga. Puh... tror det var allt. Dom borde må bra när jag kommer hem igen.
Eddie är hos Therese, där har han det bra. Samba bor hon mina svärföräldrar, där har hon det bra. Emil och Tapper är kvar här hos John, dom har det bra här. Ja... ni förstår vilket bestyr det är när vi båda ska åka bort...Allt blir så mycket enklare när en av oss är hemma. Men själva grejen med gemensam semester och avkoppling försvinner liksom om bara en av oss åker till Thailand :P

Nu måste jag plocka ur diverse onödigt som jag packat med mig. (Agne har inte ens börjat packa ännu....dessa karlar!)

Jag ska simma med Tapper idag kl. 14 och måste åka hemifrån strax efter kl.13. Innan dess ska jag hunnit med att göra en hel massa saker... Jag ska jobba ikväll också, börjar vid 17.00! Inte blir det bättre av att jag inte klev upp i tid idag heller... Men det blir nog bra ändå. Jag har ju hela natten på mig ;) Lär ju inte kunna sova ändå, kommer vara orolig över att vi kommer försova oss!


Nä, bäst jag sätter fart!

Ha det gott!
Jag uppdaterar när vi kommer hem igen!




//Sarah


fredag 25 mars 2011

En helt vanlig dag... nästan

Idag är det "klädtvättardag". Tur att vädret är så bra att det går att hänga tvätten ute. Det torkar så fort och doftar så gott :) Har även bakat grekiskt lantbröd för första gången i mitt liv, ska bli spännande att provsmaka. Kanske åker rätt ner i soporna? Just nu står bröden och svalnar.





Igår var vi till Västervik och köpte varsin resväska. Agne köpte en ful, tråkig svart och jag köpte en jättefin rosa! Solskyddskrämerna jag beställde från http://www.lyko.se/ kom igår också. Det kostade mig ca 500 kronor! Shit vad dyrt det är med sånt! Köpte även en spray till håret som ska vara bra på alla sätt. Märke: Lanza

Nu börjar det närma sig! På tisdag drar vi! Jag sitter och försöker skriv ner allt som ska göras här hemma med djuren. (Puh! Gör jag allt detta varje dag?!?! )

Lördagen kommer ägnas åt att packa, på söndag är det kalas hela dagen och jag jobbar på eftermiddagen. På måndag blir det en simtur med Tapper innan han får ta en paus från det i 2 veckor. Eddie har åkt till Nora, Therese var här i veckan och tog honom med sig. Man kan nu säga att han är på träningsläger, för där blir det ingen vila eller rast ;)

-.-.-.-..-.-

Provsmakade precis brödet och det är helt klart godkänt! Mums!




Ha det!

//Sarah







måndag 21 mars 2011

Då var det dags igen...

Det kommer alltid utan förvarning, sköljer över mig som en tsunami och spolar bort alla lyckliga och bra känslor och tankar. Ungefär en - två gånger om om året drabbas jag av en helt otrolig hemlängtan! För ungefär fem minuter sedan drabbades jag igen... Och jag vet att den känslan kommer hålla i sig ända till jag åker upp till norrland igen. Jag behöver en vecka då och då i närhet av det som en gång var mitt liv. Jag behöver få höra lite Pitemål, flumma ihop med vännerna, gå på stan och shoppa, åka förbi min gamla skola och tänka "Ja, där spenderade jag tre av de bästa åren i mitt liv".
Jag har ju i och för sig en typ av hemlängtan nästan jämt, men den "vanliga" längtan går att leva med. Denna typ, som kommer ibland, går inte att strunta i. Det brukar lätt kunna lösas med att jag faktiskt åker upp, men denna gången kan det bli lite problem med det... Har allt för mycket att göra de närmsta månaderna.
Kanske jag kan åka på min semester??? Jag får nog titta lite närmare på det...

Jag kommer i alla fall att få en välförtjänt semester om ungefär en vecka! :) Idag ska jag till Västervk och simma med Tapper och då ska jag samtidigt in på Apoteket och köpa solskyddskräm. Det närmar sig snabbt nu och vi kom på att vi inte har någon resväska!! Så jag ska kolla lite på det också. En resväska kan vara bra att ha när man reser till ett annat land. Ja, när man reser överhuvudtaget ;)


Jenny och Jag





//Sarah


onsdag 16 mars 2011

Eftersom jag har brist på idéer om vad jag ska skriva om....

Så kommer här en till video.

Jag vill poängtera att jag absolut inte gillar denna aktivitet som utövas. Tjurfäktning är i mina ögon djurplågeri! Men samspelet mellan denna häst och ryttare är helt enormt!





//Sarah

tisdag 15 mars 2011

Have you ever seen something like this??

Helt otroligt, vilket förtroende dessa hästar har för sin människa! Titta ända till slutet :)





//Sarah

torsdag 10 mars 2011

Tråk, tråkigare, tråkigast...

Hade tänkt skritta ut på en lugn och skön tur i solen. Det soliga vädret övergick dock till mulet, regn och blåst. Min motivation försvann genast!

Nu sitter jag här och glor ut genom fönstret, utan ork, motivation eller lust till att göra någonting! Hundarna verkar inte heller ha någon större lust till att göra något. Dom ligger och slöar hela högen, på golvet, soffan och bädden...

I brist på annat så kan jag ju bjuda på lite bilder :)

Eddie tycker om solen och letar upp den var den än finns :)


Mjuuukt ska det vara där man ska ligga

Tapper har ett lite speciellt sätt att hålla fast sina tuggben.

En bild från i somras när vi tränade spår

Sist, men absolut inte minst...

Jag saknar den här tokiga familjen ;)


// Sarah

tisdag 8 mars 2011

Att lära eller inte lära....Ojoj, vilket dilemma

Ja, igår var ju första "mötet" på brukshundsklubben i Västervik. Det var mer som ett inledningsmöte (ingar hundar var med), lite "lära-känna-varandra" stuket. Instruktören ville veta lite om våra hundar, om vi hade något särskilt problem som vi ville ta itu med osv. Tyckte det verkade ganska ok från början, men när diskussionerna satte igång bland deltagarna blev jag mer och mer tveksam... en hade problem med en hund som sliter och drar i kopplet, en annan hade en hund som var väldigt hoppig, en hade en glad hund som bara ville hälsa på alla andra hundar. Många av dessa hundförare tyckte sig vela lösa problemen med att rycka till i strypkopplet och det tycktes som att instruktören tyckte likadant....? =/ Eller så kan det vra så att hon inte riktigt vill säga för mycket innan hon träffat själva hunden? Hon förespråkade dock mycket godis och lek som belöning när hunder gör rätt... Ja, det är ju en förutsättning för att lyckas... att belöna!
Jag ska erkänna att jag en gång var den där som trodde att många problem löstes genom att rycka till i kopplet, men på senare år har jag upptäckt att så är inte fallet. Positiv förstärkning är det som jag tycker ger bäst resultat. Även om jag såklart inte är någon expert på området, har gått alldeles för få kurser till att börja med, kan jag nog tycka att jag är hyfsat bra på att "dressera" en hund. Mina hundar kan inte skryta med att kunna allt för mycket lydnad, men det är för att jag inte gjort någon större grej av det hela. Inkallning kan dom, men kommer inte och sladdar in och sätter sig vid min sida, det har jag inte heller krävt att dom ska göra. Jag kallar in, hunden kommer glatt till mig, sedan var (på sidan eller framför mig) spelar mig ingen roll. Mina hundar kan vad man kan kalla grunden i lydnad. Jag är nöjd med det. Sedan kan dom en massa annat "onödigt" som att spela död, sitta vackert, rulla runt, give me five osv osv. Jag gör en massa andra saker, som att gå spår, uppletande osv. Jag värdesätter det och lägger min energi på sådant som jag tycker är "nödvändigt" och det ska vara roligt(!) att göra det. lek och godis, stoj och stim. Det ger glada arbetsvilliga hundar!

Belöningen måste vara sådan att det ger hunden motivation till att göra rätt!

Så, hur ska jag nu göra... Ska jag fortsätta kursen med förhoppningen om att det går bra, eller hoppa av pga ett första intryck som faktiskt kan vara fel????


fredag 4 mars 2011

Akvariebekymmer

Idag är det 4 plusgrader ute! Underbart! Solen skiner (eller gjorde det i alla fall, nu verkar den ha försvunnit in bakom molnen) och det droppar från taken. Våren verkar ha kommit!

Igår köpte jag två nya fiskar. Två stycken Scalarer. För er som inte vet så ser dom ut så här:


I övrigt så känner jag mig ganska missnöjd över inredningen i akvariet. Sitter och letar inspiration på nätet just nu. Inser att jag behöver mycket mer växter än vad jag har idag. Tråkigt nog så blir mina växter så fula efter ett tag. Har köpt ett medel på Djurproffsen som kanske hjälper mot det problemet. Innan dess är det nog ingen idé att investera i nya växter. =( Min mangrove rot som ligger i akvariet idag har jag stört mig på ända sedan jag köpte den. Det fanns nästan inga rötter kvar i djuraffären när jag skulle köpa en rot och då fick det bli den jag har idag. Tycker formen är ful och den är svår att "få till rätt". Får nog köpa en ny sådan också.
Inser också att mitt akvarium är för litet och vill ha ett mycket större. Idag har jag bara ett 80 liters. Jag fick det gratis för längesedan och tyckte att det räckte i storlek. Nu vet jag bättre. Mindre akvarium = svårare/oftare rengöring. Det blir smutsigt mycket snabbare än ett stort. I större akvarium kan man också ha fler fiskar =) Kanske investerar jag i ett större någongång. Vi får se. Ett enormt 1000 liters är ju drömmen, men var ska jag få plats med det??? =S

- - - - -

Samba har idag kommit på precis hur aktiveringsplattan fungerar! Efter en stunds funderande lyckades hon tömma alla fack på godis. Plattan ser ut så här:


I de olika facken lägger jag olika belöningar. Idag var det mjukost med räksmak, levergodis (inte sådana hårda som man köper i affären, utan riktig lever!), bacon, köttfärs, torkad blodpudding och lite leverpastej. Det mjuka godiset är bra, då kan man smeta in kanterna i facken. Det gäller att belöningarna är tillräckligt lockande för att hon inte ska tappa motivationen.


På måndag börjar jag och Eddie på Brukshundsklubben. Vi ska gå nybörjarkursen. Det var fullt på alla valpkurser i höstas men denna är typ likvärdig, fast med äldre hundar. Det ska bli kul, hoppas bara att instuktören är bra. Första kurstillfället är utan hund. Både jag och Eddie behöver en kurs tror jag. Det är alltid bra att uppdatera sig lite =) Var längesedan jag gick någon kurs med hund så jag ser fram emot detta. 
Synd bara att jag missar två kurstillfällen  när vi åker till Thailand =/

På tal om det så kom Taxfree katalogen igår! Bläddrade snabbt igenom och hittade en del fina saker och en del "bra att ha" saker såsom en J.Lo klocka för en "billig" peng =) Ska sätta mig ner och studera innehållet lite bättre nu tänkte jag =)


//Sarah m flock

torsdag 3 mars 2011

1:a delen avklarad!

I höstas började jag med jägarskolan. Hade en idé om att en dag kunna följa med ut i skogen och delta i jakten. Från början tyckte jag att det verkade ganska lätt. Olika jaktformer har man ju fått höra om till leda här hemma! (det pratas ganska mycket jakt här ;-) ) Även de olika djurslagen, så som Rådjur, Kronhjort, Älg osv har jag mer eller mindre blivit "påtvingad" att kunna se skillnad på hon/han djur. När vi har åkt någonstans och det har synts ett djur vid vägen vill min sambo gärna tala om vad för sorts djur det är och vilket kön det har. Så, den biten tyckte jag var ganska lätt faktiskt, där var kanske delen när de brunstar, föder, fejar & fäller lite svårare. Men tänker man bara till lite så är det inte heller så svårt. Delen som handlar om olika jaktformer med hund var ju busenkel! Hallåååå, hund! ;-P Hundraser, vad man använder dem till osv är ju inget svårt alls. Men.... sen kom delen med Gäss och även Sim- & Dykänder! Puh!!! Där någonstans kände jag att "detta kommer inte att gå bra"! Inte heller tyckte jag mig fatta någonting om vapen, olika kaliber hit och dit, skott osv osv. Men efter att ha tokpluggat de senaste dagarna och långt in på nätterna så gick det ju ganska bra på provet ändå ;) När jag åkte iväg igår för att skriva provet var jag lite nervös faktiskt. Men tänkte att går det åt pipsvängen så kan jag ju alltid skriva ett nytt prov. Lämnade provet till provledaren och väntade på domen.
-"Det gick ju jättebra", sa han. -"Endast två fel"
Min reaktion blev: -"VA?!?!?!"
Jag var verkligen inte beredd på det, tänkte att om jag klarat det så var det nog precis.. (Man får ha 10 fel).
För att skryta lite så var det ingen av de andra som hade så lite fel som jag hade. Blev alltså "bäst i klassen" och det är första gången i mitt liv det händer =)!
Nu är det "bara" skjutningen kvar. Vi ska börja övningsskjuta nu, får se hur det går... Jag har ju faktiskt skjutit förut. Både med vanlig pistol och även med gevär. Det har gått bra. Det har dock varit mot tavla. Men nu ska vi ju skjuta mot både rörligt föremål (älg på tavla) och lerduvor. Jaja, övning ger färdighet sägs det ju.

- - - - -

I måndags lämade vi in Tapper på Läckeby djursjukhus för att få knä nummer två opererat. I tisdags kom han hem och nu ligger en trött jämthund och sover mestadels om dagarna. Han är bandagerad (hela benet) och tycker enormt synd om sig själv. Jag klandrar honom inte, jag hade tyckt synd om mig om jag gjort en sådan operation! Nu börjar det "roliga" igen... En underaktiverad hund som ska hållas i stillhet....underbart...NOT! Jag har införskaffat en "aktiverings platta", där man lägger godis i små fack och hunden ska komma på att han ska snurra plattan för att få tag i belöningen. Man kan göra det hela svårare genom att sätta i en "kloss" och hunden kan då inte snurra plattan förrän han flyttat på klossen. Ska bli spännande att se hur han lyckas med det. Småhundarna har såklart fått prova på och efter många försök så gick det upp ett ljus. =) Det är roligt att se hur olika de jobbar med problem. Samba blir frustrerad av att inte få tag i godisarna, som hon vet finns där någonstans, och krafsar, biter & gnyr.
Eddie försöker, stannar upp, sätter sig och tittar och funderar på hur detta svåra problem ska lösas på bästa sätt. Försöker igen, lyckas inte. Sätter sig en stund och provar igen. Så där håller han på en stund tills han lyckas och då blir han så himla glad! Det syns verkligen hur nöjd han blir när han lyckas!
Plattan hoppas jag ska kunna hjälpa till så att vi inte får fler söndertuggade skor, lister, jackor etc. Självklart så gör jag lite andra roliga övingar också! Tapper kan till hösten skryta för jaktlaget med att kunna falla "död" ner på kommandot "Pang", han vill inte äta godisen om man säger att det finns "Tandtroll" på den, på kommandot "Dutta" (kom inte på något bättre ord) rör han min hand med nosen, vilket utvecklades till att jag numera kan hålla handen ganska högt ovanför och han hoppar upp och stöter till handen. Han kan även "Give me five" och slänger upp sin tass mot min hand.

Nu ska vi komma på lite fler roliga övningar att sysselsätta oss med =)

Förslag mottages tacksamt, det ska vara lugna övningar och inga hopp eller liknande.


Dags att ta en promenad i det sköna vårvädret!

//Sarah m. flock