torsdag 3 mars 2011

1:a delen avklarad!

I höstas började jag med jägarskolan. Hade en idé om att en dag kunna följa med ut i skogen och delta i jakten. Från början tyckte jag att det verkade ganska lätt. Olika jaktformer har man ju fått höra om till leda här hemma! (det pratas ganska mycket jakt här ;-) ) Även de olika djurslagen, så som Rådjur, Kronhjort, Älg osv har jag mer eller mindre blivit "påtvingad" att kunna se skillnad på hon/han djur. När vi har åkt någonstans och det har synts ett djur vid vägen vill min sambo gärna tala om vad för sorts djur det är och vilket kön det har. Så, den biten tyckte jag var ganska lätt faktiskt, där var kanske delen när de brunstar, föder, fejar & fäller lite svårare. Men tänker man bara till lite så är det inte heller så svårt. Delen som handlar om olika jaktformer med hund var ju busenkel! Hallåååå, hund! ;-P Hundraser, vad man använder dem till osv är ju inget svårt alls. Men.... sen kom delen med Gäss och även Sim- & Dykänder! Puh!!! Där någonstans kände jag att "detta kommer inte att gå bra"! Inte heller tyckte jag mig fatta någonting om vapen, olika kaliber hit och dit, skott osv osv. Men efter att ha tokpluggat de senaste dagarna och långt in på nätterna så gick det ju ganska bra på provet ändå ;) När jag åkte iväg igår för att skriva provet var jag lite nervös faktiskt. Men tänkte att går det åt pipsvängen så kan jag ju alltid skriva ett nytt prov. Lämnade provet till provledaren och väntade på domen.
-"Det gick ju jättebra", sa han. -"Endast två fel"
Min reaktion blev: -"VA?!?!?!"
Jag var verkligen inte beredd på det, tänkte att om jag klarat det så var det nog precis.. (Man får ha 10 fel).
För att skryta lite så var det ingen av de andra som hade så lite fel som jag hade. Blev alltså "bäst i klassen" och det är första gången i mitt liv det händer =)!
Nu är det "bara" skjutningen kvar. Vi ska börja övningsskjuta nu, får se hur det går... Jag har ju faktiskt skjutit förut. Både med vanlig pistol och även med gevär. Det har gått bra. Det har dock varit mot tavla. Men nu ska vi ju skjuta mot både rörligt föremål (älg på tavla) och lerduvor. Jaja, övning ger färdighet sägs det ju.

- - - - -

I måndags lämade vi in Tapper på Läckeby djursjukhus för att få knä nummer två opererat. I tisdags kom han hem och nu ligger en trött jämthund och sover mestadels om dagarna. Han är bandagerad (hela benet) och tycker enormt synd om sig själv. Jag klandrar honom inte, jag hade tyckt synd om mig om jag gjort en sådan operation! Nu börjar det "roliga" igen... En underaktiverad hund som ska hållas i stillhet....underbart...NOT! Jag har införskaffat en "aktiverings platta", där man lägger godis i små fack och hunden ska komma på att han ska snurra plattan för att få tag i belöningen. Man kan göra det hela svårare genom att sätta i en "kloss" och hunden kan då inte snurra plattan förrän han flyttat på klossen. Ska bli spännande att se hur han lyckas med det. Småhundarna har såklart fått prova på och efter många försök så gick det upp ett ljus. =) Det är roligt att se hur olika de jobbar med problem. Samba blir frustrerad av att inte få tag i godisarna, som hon vet finns där någonstans, och krafsar, biter & gnyr.
Eddie försöker, stannar upp, sätter sig och tittar och funderar på hur detta svåra problem ska lösas på bästa sätt. Försöker igen, lyckas inte. Sätter sig en stund och provar igen. Så där håller han på en stund tills han lyckas och då blir han så himla glad! Det syns verkligen hur nöjd han blir när han lyckas!
Plattan hoppas jag ska kunna hjälpa till så att vi inte får fler söndertuggade skor, lister, jackor etc. Självklart så gör jag lite andra roliga övingar också! Tapper kan till hösten skryta för jaktlaget med att kunna falla "död" ner på kommandot "Pang", han vill inte äta godisen om man säger att det finns "Tandtroll" på den, på kommandot "Dutta" (kom inte på något bättre ord) rör han min hand med nosen, vilket utvecklades till att jag numera kan hålla handen ganska högt ovanför och han hoppar upp och stöter till handen. Han kan även "Give me five" och slänger upp sin tass mot min hand.

Nu ska vi komma på lite fler roliga övningar att sysselsätta oss med =)

Förslag mottages tacksamt, det ska vara lugna övningar och inga hopp eller liknande.


Dags att ta en promenad i det sköna vårvädret!

//Sarah m. flock

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag har en aktiveringsplatta där hunden ska sjuta luckor åt sidan för att få tag i godisarna. Den kan du låna om du vill?

    Kram Helene

    SvaraRadera
  2. Åh, tack. Den lånar jag gärna =)

    SvaraRadera