fredag 21 oktober 2011

Alla nötter är inte dumma...

Tvättnötter! Vad jag är glad att jag beställde ett "startkit"! Jag har nu provat tvätta ,mörk tvätt, vit tvätt och färgad tvätt. Det blir rent, doftar fräscht och tvätten blir otroligt mjuk! Upplever att tyget blir mjukare än när man använder sköljmedel till och med!
Jag har en tröja som aldrig blir riktigt ren, eller jo.. den blir ren men luktar lite konstigt. Har provat att tvätta den  helt ensam, med mycket tvättmedel och sköljmedel utan något vidare resultat. Nu slängde jag in den med den övriga tvätten tillsammans med nötterna och blev oerhört överraskad när jag tog ut tvätten och den hade torkat. Tröjan doftade verkligen gott! Där och då blev jag riktigt övertygad om nötternas fantastiska egenskaper!

Jag beställde min nötter från jordklok.se, det kostade 229:- och detta fick jag (förutom den flytande galltvålen, som jag köpt separat vid ett tidigare tillfälle)


Paketet innehåller 400g Tvättnötter, en galltvål (för svårare fläckar),
en eterisk ojla med doft av citron samt ett paket ekologiskt blekmedel (för vittvätt). 

Den flytande galltvålen köpte jag för någon månad sedan. Har sedan tidigare goda erfarenheter av galltvålen, så den var ingen överraskning för mig. Men jag har upptäckt fler och fler saker man kan göra med galltvål! T.ex är den fantastisk att putsa läder med! hade en sadel som börjat mögla och ingenting hjälpte. Fick tips om att tvätta den med ättika utspätt med vatten. Det fungerade inte! Dels var det ganska svårt att tvätta med bara vatten och ättika och möglet kom tillbaka efter bara någon dag. Jag provade med galltvålen och möglet försvann och har inte kommit tillbaka! Den flytande galltålen kan man även använda i tvättmaskinen. Men då tror jag att det är mer ekonomiskt att använda sig av tvättnötter ;) Nötterna jag beställt kommer nog att räcka flera månader! Och när dom är slut, ja... Då beställer jag nya :)

Den som fick mig att prova på dessa nötter är Jenny. Hon skrev om dem på sin blogg och jag blev nyfiken. Jenny har varit och hälsat på mig denna veckan. det är första gången sedan jag flyttade ner. Det var så mysigt att ha henne här, om än det var alldeles för kort tid! Vi hann ändå med rätt så mycket, hon har ridit på Adonis, vi har lunchat på stan och tittat lite i affärer, druckit vin och tittat på fotografier. Pratat massor och uttryckt vår ilska mot miljömarodörer =) Skrattat när vi köpte godissnören och flätade ihop dem innan vi åt, för det måste man göra med godissnören ;) I samband med att vi gjorde detta kläckte Jenny ur sig en hemsk fråga: "Får man göra så här när man snart är 30 år?" Usch då.... snart 30 år. Tiden går fort, tycker jag nyss fyllde 18 år och var snorfull på krogen! Det var 10 år sedan...
Det känns lite jobbigt att faktiskt kunna säga "Ja, men det är nog säkert 20 år sedan..." och faktiskt minnas vad som hände för 20 år sedan! Jag har egentligen ingen åldersnoja... eller kanske lite. Men jag tycker mest att det ät otäckt att tiden går så fort och jag har så mycket jag vill hinna med! Min tidsplan har spruckit för flera år sedan och jag ligger nog efter en si så där.... 4-5 år...

Nog om detta, hästar vill ridas och hundar vill ut i skogen. Jag tackar för mig och ser fram emot söndag, då åker jag upp till Axevalla och tittar på Western SM =)


Så här ser jag ut när jag är nyvaken, snart 30 och inte en enda rynka ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar