måndag 10 oktober 2011

Miljön... det är något som ligger mig varmt om hjärtat.Likaså att andra människor förtjänar ett drägligt liv

Därför:
...har jag ett fadderbarn i Chile. Det kostar mig 200:-/månad. Det har jag råd med. Jag röker ju inte, går mycket sällan ut på krogen och köper sällan kläder. Mitt fadderbarn skickar julkort till mig och lite andra olika kort. Det är roligt när jag får dem, jag blir glad och påminns om att jag hjälper en föräldralös liten pojke till skolgång och en stor, ny familj som tar hand om honom. Han spelar fotboll och är tydligen duktig på det. Kanske han en dag blir proffsspelare, svinrik och lägger en slant på den där vänliga svensken som hjälpt honom?;)


...skänkte jag 400:- till Röda Korsets arbete i Afrika. Jag valde att avstå det flaskvatten jag brukar köpa, för att fler ska få chansen till färskt dricksvatten.

...använder jag Grumme Såpa till nästan all rengöring. Tyvärr så har vi rätt mycket järn i vårt vatten och det färgar av sig på kakelväggarna i duschen. Såpan klarar inte riktigt att få bort det och jag måste synda och använda mig av ett otäckt medel som många tycker luktar fräscht. Jag tycker bara det stinker kemikalier. Om någon har tips på hur jag ska få bort det bruna så blir jag mer är glad!


...köper jag ekologiska och närproducerade matvaror så långt det är möjligt. Att främja lokala tillverkare är nog ett av de bästa sakerna man kan göra för miljön.

Jag håller på att rensa ut halva hushållet, känns det som i alla fall. Och"skräpet" kommer inte att slängas! Det kommer jag att lämna till Röda Korset. För även om inte jag vill ha det, kanske någon annan tycker det är fint?! Däremot kommer gamla tidningar o.dyl att åka till återvinningen. Det är nog ingen som uppskattar en gammal Haléns katalog från 2009?? :-P


Årets julklappar har jag redan bestämt. Det kommer att vara klimatsmarta "saker". Både sådant som man kan "ta på" och sådant som inte går att ta på. 

Jag skriver inte det här för att skryta över hur duktig jag är, utan för att jag hoppas kunna inspirera andra till att göra samma sak. Det dumma med folk är att alla gärna vill ha "betalt" på något vis. Tag pantburkar som exempel! Du får 1 kr för varje burk du petar i, men är burken köpt utomlands... Ja det är nog sällan som de burkarna kommer till en pantstation...
En del tycker det är så dyrt med ekologiska produkter. Ja, det kostar lite mer, men om fler och fler köper kanske tillverkarna ha råd att sänka priset? Men ok, skit i det ekologiska! Gör sådant som inte kostar något! Börja med att byta ut ditt vanliga skurmedel till såpa, det finns såpa med citrondoft för den kräsne. Det doftar gott, fräscht och nystädat. Det luktar snällt och är dessutom billigare är äckliga kemikalier! Tag en sak i taget, byt ut en produkt mot en annan. Börja sopsortera, för flaskor till glasbanken istället för att slänga bland de vanliga soporna! Det finns hur mycket som helst man kan göra som inte tar mer tid eller kostar pengar!!! Och släng batterierna i holken, inte i soporna!!!

Det värsta jag vet är folk som tänker: "-Vad spelar det för roll om jag sopsorterar, pantar burkar etc, ingen märker skillnad på om en person gör det eller inte" 
Jag skrev i ett tidigare inlägg: "Ingen kan göra allt, alla kan göra något". Det stämmer! Jag tycker det är fruktansvärt egoistiskt att inte tänka på miljön! Man kan leva i "nuet", men inte när det gäller miljön. 

Jag har svårt att diskutera miljö med folk som inte bryr sig, jag blir så fruktansvärt irriterad! Därför diskuterar jag det inte, utan skriver ett inlägg på min blogg.
Hoppas på att det är många som läser och sedan "tänker om"...


Vår värld är så otroligt vacker och den enda i sitt slag!

Ha det gott!
//Sarah
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar