måndag 12 augusti 2013

7 Gifter i EN banan!

 Vid en undersökning har man hittat 7 gifter i en enda banan! 5 av ämnena är systematiska, dom tas alltså upp av hela växten. 7 gifter i EN banan... Vad tror du händer om du äter fler än en banan om dagen? Eller en banan om dagen i en vecka? Är du så naiv att du tror att gifterna försvinner ur kroppen när du går på toaletten? Endast en banan visade sig vara fri från gifter. Gissa vilken... Ekologiska bananer (och annan ekologisk mat såklart) innehöll inga gifter. Artikeln påpekar också att dom ekologiska bananerna är dyrare... Men jag undrar; Har vi råd att köpa dom billigare bananerna?
Så tänk på detta nästa gång du mosar en banan till ditt barn...

http://www.dt.se/nyheter/dalarna/1.6162184-bara-en-banan-utan-gift-i-stort-test

"– Det är mycket anmärkningsvärt att Livsmedelsverket och EU låter analysera alla frukter och grönsaker med skalet på, oavsett om man äter det eller inte. Det är ju exakt hur mycket vi får i oss, själva dosen, som är viktig, säger Åke Bergman"

"– Någon gång bestämde man sig internationellt att alla frukter och grönsaker ska analyseras med skalet på – det blir både billigare och snabbare. För att uppskatta hur mycket av bekämpningsmedlen som finns i själva fruktköttet använder vi oss av så kallade processfaktorer, berättar Anders Jansson, statsinspektör på Livsmedelsverket med ansvar för myndighetens kontrollprogram för bekämpningsmedel."


Du äter kanske mer än en banan om dagen. Te.x frukost... kanske fil och flingor? Kommer filen från en KRAV märkt gård? Bra, för dig! Gör det inte det? Då kan du nästan vara säker på att korna ätit besprutad mat. Dom gifterna passerar såklart genom tarmsystemet och vidare genom juver och såklart ut som "nr 2" (vilket ju göder marken med kemikalier igen!). Så här fortsätter d!)et... Det är inte heller bara genom mat som gifter tar sig in i din kropp... Hår/hud produkter, avgaser, kläder (ja, det är sant!) etc.

Alla dessa gifter.... du kanske skiter i om du får i dig dom.. Men dom som jobbar på te.x bananplantagerna. Dom dör pga dessa gifter. För att du ska kunna skiva ner några skivor i din filmjölk! Inte bara människorna på plantagerna drabbas... Våra vackra, fina natur som vi har. Jorden utarmas, våra grödor får sämre näringsinnehåll... Dom besprutas igen. Ja, ni fattar vinken...

Tycker ni jag verkar aggressiv i mitt inlägg.. Må så vara. Jag kanske är lite aggressiv, men jag är ganska trött på att behöva försvara mitt val att köpa KRAV-märkt mat... Jag tycker att dom som ska försvara sig är ni som inte bryr er ett skit om vår värld!Här är en dokumentär "Underkastelsen". Den gick på SVT för nåt år sedan. Se den, snälla. Ta dig tid. Det är det värt....

http://www.youtube.com/watch?v=zTMRi0ElqTk  (del 1)
http://www.youtube.com/watch?v=OdZao0D5MRE  (del 2)Hoppas du sover gott inatt
//Sarah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar